Photo: Sini Aalto ja Mikko Oksalahti Teaser 2_ Synestesia. Credits: C3E hanke

Jean Sibeliuksen 3. Sinfonian musiikin visualisointikilpailun voittajat on valittu

C3E hankkeen tiedote

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk järjesti Suomessa ja Venäjällä kaikille avoimen musiikin visualisointikilpailun, osana Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014-2020 ohjelman rahoittamaa Contents for Cross-Cultural Events  C3Ehanketta. Tehtävänä oli visualisoida Sibeliuksen 3. Sinfonia siten, että kukin sinfonian osa muodostaa oman kilpailuteoksensa. Visualisoitavan osan sai valita vapaasti. Voittajateokset esitetään Mikkelin musiikkijuhlilla lokakuussa 2020. 

Rohkeita, poikkitaiteellisia toteutuksia 

Kilpailuun osallistui laaja kirjo ammattitaiteilijoita sekä pelitaiteen, audiovisuaalisen, graafisen suunnittelun ja valotaiteen opiskelijoita niin Venäjältä kuin Suomesta. Erityisen mielenkiintoisia olivat monialaisten tiimien yhteistyönä syntyneet kilpailuehdotukset. Kilpailijat hyödynsivät erilaisia alustoja ja pelimoottoreita kuten UnityäVisualisoinneissa nähtiin mallinnoksia musiikin DNA:sta, croquis-tekniikkaa, tilallisia sommitelmia, avantgardistisia, kaitafilminomaisia sekä live-musiikin kanssa hienosti synkronoitavissa olevia kokonaisuuksia. Sibeliuksen musiikki inspiroi tarinallisuutta muun muassa tanssina ja jopa skeittauksena. 

“Saimme määräpäivään mennessä monipuolisen kattauksen eri taidemuotoja hyödyntäviä kilpailuehdotuksia. Voittajateosten laatu oli korkea ja niissä vastattiin synestesian toimeksiantoon, joten luvassa on todella ainutlaatuinen konserttielämys 25.10.2020,” Heini Haapaniemi Xamkilta iloitsee.  

Kansainvälisessä tuomaristossa olivat mukana Mikkelin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Teemu Laasanen, yrittäjät Sami Kämppi ja Antti Kaukinen OiOi:lta, projektipäällikkö Heini Haapaniemi Xamkin Luovien alojen yksiköstä sekä professori Liubov Dzhikiya ja apulaisprofessori Ekaterina Prozorova Pietarin valtiolliselta designin ja teknologian yliopistolta. Voittajia valikoitaessa tuomaristo piti tärkeänä luovuuden ja omaperäisyyden lisäksi harkittua ja taiteellisesti ehyttä kokonaisuutta, jossa on kehittyvä tarina ja vastattu synesteettisyyden tehtäväksiantoon. 

Voittajateokset ovat:
Osa I, Allegro moderato: Sini Aalto ja Mikko Oksalahti, Suomi
Osa II, Andantino con moto, quasi allegretto: Daria Kuriatnikova, Sofiat Parchieva, Anastasia Khokhryakova, Artemiy Dzhikia, Sofia Voronova, Venäjä
Osa III Moderato – Allegro ma non tanto: Lydia Siikasmaa, Suomi

Lisätietoja C3E hankkeesta ja kilpailusta:
Projektipäällikkö Heini Haapaniemi
Puh. 044 7028355, Sähköposti: heini.haapaniemi@xamk.fi